Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Czár János

Gránátalma-díjas, Népművészet Mestere népijáték-készítő, fafaragó

Kalocsán született 1930-ban.Tízgyermekes családban, nehéz körülmények között nőtt fel, tizenévesen családfenntartóvá vált. A nagyapjától tanult régi népi gyermekjátékokat készítette testvéreinek, hogy azok elfoglalják magukat, amíg ő az édesanyjától kapott feladatokat végezte.

1956-ban Miskére nősült, itt ismerkedett meg Tóth Menyhért festőművésszel, akinek barátsága és művészete nagy hatással volt rá.

Több alkotótáborban is részt vett, ahol fafaragással, grafikák és akvarellek készítésével is foglalkozott. Fő célja a hagyományok megőrzése, a népi játékok készítésének megismertetése és átörökítése a mai fiatalok számára. Az általa készített játékok és munkák Kecskeméten a Szórakaténusz Játékmúzeumban megtekinthetők.

2003-ban Miske Község Díszpolgárává avatták és a németországi Hirrlingenben is megkapta a díszpolgári címet.

Czár János a családi értékek szószólója volt, aki minden lehetséges alkalommal szóvá tette, milyen fontos, hogy a gyerekek megfelelő nevelést kapjanak, tiszteljék az időseket és a munkát.

85 éves koráig élt.