Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Szabó Károlyné

(Kovács Klára)

szövő, hímző

A kézműveskedés gyermekkorom óta végigkísérte életem. Hímezni kislánykoromban édesanyámtól és általános iskolai tanítóimtól, tanáraimtól tanultam. Később tanítóként 20 évig tanítottam gyakorlati foglalkozást, technikát az általános iskola alsó tagozatában. A 90-es években a tanítóképző főiskolán népitánccsoportot szerveztem és kollégiumi vezetőként  különféle kézműves szakkört működtettem a hallgatók számára. Azóta veszek részt népismereti és kézműves táborokban, tanfolyamokon képzem magam. Amióta nyugdíjba vonultam eljutok textiles konferenciákra és továbbképzésekre is, ahol megtanulhatjuk a hímzés és szövés csínját-bínját. Mindkét hagyományos mersterséget gyakorlom az alkotás és az ajándékozás öröméért.

Tagja vagyok a nagykőrösi díszítőművész körnek és a kecskeméti hímzőkörnek is, valamint 2015-ben  megalapítottam a nagykőrösi szövőkalákát, ahol felnőttek számára oktatom a szövés tudományát. Ezt a tudást ugyanis nem lehet könyvekből elsajátítani, a technikai tudás apáról-fiúra szállva hagyományozódik, élő mesterektől lehet átvenni. Köszönettel gondolok erdélyi és magyarországi mestereimre, akik elvezettek a tiszta forráshoz.

Hímzőként országos pályázatokon  és kiállításokon több alkalommal II. és III. helyezést értem el, különféle elismerésben részesültem.  Szövőként több kiállítást  szerveztem városunkban és környékén, csoportommal pályázatokon, tanulmányutakon  veszünk részt.

Ma is megragadok minden alkalmat arra, hogy gyarapítsam és továbbadjam ismereteimet. Fontosnak tartom, hogy minél több emberrel megismertessük a szépet, a jót az igazán értékeset, csodás szellemi és tárgyi örökségünket és hagyományainkat. Kézzelfoghatóan szeretném bizonyítani gyermekek és felnőttek számára, hogy örökségünkben a jövőnk.

Elérhetőségei:   20/212-1065,  szabochiara@gmail.com