Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

user warning: Got error 28 from storage engine query: SELECT t.*,v.weight AS v_weight_unused FROM term_node r INNER JOIN term_data t ON r.tid = t.tid INNER JOIN vocabulary v ON t.vid = v.vid WHERE r.vid = 15 ORDER BY v.weight, t.weight, t.name in /var/www/clients/client59/web159/web/modules/taxonomy/taxonomy.module on line 640.

Szent Mihály nap

 

A régi népi kultúrában Szent Mihály napja a gazdasági év nevezetes fordulópontjának számított. A tavasszal, Szent György napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották haza. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is volt. Ilyentájt fejeződött be a szüret, majd kezdődött a kukoricatörés. Ettől kezdve számították a kisfarsangot, amely egészen Katalin napig tartott. Ebben az időszakban tartották a szüreti mulatságokat és a lakodalmakat. Országszerte híresek voltak a Mihály-napi vásárok.

Manapság is találhatunk a régi vásárok hangulatát idéző rendezvényeket. Egyesületünk ezen a hétvégén három helyszínen is bemutatkozott a megyében.

 

 

Megyei Értékmustra és Vásár

VII. Bajai Újbor Fesztivál és Baja-Gemenc Természeti Napok rendezvényekhez kapcsolódóan került megrendezésre a Megyei Értékmustra és Vásár Baja főterén 2014. szeptember 27-én, szombaton. Tagjaink közül bőrös, népi hangszerkészítő, hímző, csuhébabakészítő, hímző, viseletkészítő és fafaragó mutatta be alkotásait az érdeklődőknek.

 

Járási Szüreti Expo

Egyesületünk két tagja Jánoshalmán, a Járási Szüreti Expo rendezvényéhez kapcsolódóan kézműves bemutatót tartott az FM Szakképzőiskolában. Rada Erzsébet kosárfonással, karika és légycsapó kötésének tanításával várta az érdeklődőket. Törteliné Fodor Mária gyapjúfestő, gyapjúfonó megmutatta, hogyan készül a gyapjúból egy szőhető vagy fonható szál gyalogorsó vagy rokka segítségével, valamint mi készülhet a megfont szálból.

 

Garabó vásár Kecskeméten

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület megállapodást kötött a Hírös Nonprofit Kht-vel, miszerint kölcsönösen támogatják a magyar kultúra ápolását, fennmaradását. Ennek keretében került megrendezésre a Szent Mihály-napi Garabó vásár szeptember 27-28-án Kecskeméten a városháza előtt, melynek célja, hogy a látogatók valódi értékeket, magyar népi hagyományokra alapuló termékeket láthassanak. Egyesületünk több tagja bemutatta tudását a vásáron.

.