Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Csoóri Sándor Alap pályázati beszámoló 2022

A Csoóri Sándor Alap pályázatai révén az egyesületünk fontos projekteket tudott véghez vinni.

Az alábbiakban olvashatják beszámolóinkat:

- a CSSP-TARGYALKOTO-MI-2022-0005 SZ. pályázathoz,

- a CSSP-TÁRGYALKOTÓ-B-2022-0068 sz. pályázathoz

- a CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2022-0100 sz. pályázathoz.

Köszönjük támogatásukat!

 

 

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

A CSSP-TARGYALKOTO-MI-2022-0005 SZ. PÁLYÁZATHOZ

 

A Mester és Inas pályázatban 4 mester vett részt a tudásátadás folyamatában:

 • Bene Ágostonné Gránátalma-díjas kosárfonó népi iparművész, Kiskunfélegyháza
 • Kovács László fazekas Népművészet Mestere, Kalocsa
 • Madár Helga fazekas Népművészet Ifjú Mestere, Kalocsa
 • Trungel Aranka szalmafonó Népművészet Ifjú Mestere, Kecskemét

A mesterek az 50 órás program keretében tanítványaikkal megismertették a mesterségük alapjait, bízva abban, hogy az inasuk a záloga mesterségük fennmaradásának.

 

Bene Ágostonné Gránátalma-díjas kosárfonó népi iparművész, inasa Tarjányi Tamás

A tudásátadás Bene Ágostonné kiskunfélegyházi műhelyében történt, az 50 órát 5 részre bontva.

Az első alkalommal egy 5 literes demizson kötését tanulták hajasvesszővel. Ezzel a tárggyal az inas megtanulta az alapvető szerkezeti elemeket, és elsajátította a szoros fonás technikáját. A tanulási folyamat során egyre finomítottak az anyagon és a méretet is csökkentették, végső cél a kecses nyúlvesszőből font díszüveg elkészítése.

A  második alkalommal befejezték a demizsont, a maradék hajasvessző elkészült a káváskosár, ami a kosárfonás ősi technikája.

A harmadik alkalommal az alapanyag előkészítése volt a feladat. A demizsonok és a díszüvegek fonószála az ún. sínvessző, fontos, hogy minősége megfelelő legyen. A fonószál felhasítása után gyalulás következik. Az inas feladata volt a gépi - és kézi gyalu használatának megtanulása, valamint a hasított vesszővel való szoros fonás.

A negyedik alkalommal kétliteres demizson készült rozmaringos mintával. Ez már a díszüvegfonás előképe, még nem annyira vékony, filigrán a karóanyag, de már a mintakészítést lehetett vele megtanulni.

Az ötödik alkalommal elkészült a díszüveg az inas önálló munkájaként. Ennek a tárgynak az elkészítésével a tudásátadás elérte a célját.

Az elkészült munkákat szeptemberben egy közös kiállításon mutatják be Kiskunfélegyházán, a Móra Ferenc Művelődési Központban, a Libafesztivál idején. Itt az elkészült munkák mellett a programot is bemutatjuk, valamint kosráfonó bemutatókat tervezünk a nagyközönség számára.

 

Kovács László fazekas Népművészet Mestere, Szántó Ádám

Szántó Ádám a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium fazekas tanulója. A program keretében két hetet töltött a kalocsai Fazekas Alkotóházban, Kovács László műhelyében. A programban fatüzeléses égetés valamint egyéb sok más szakmai fogások megismertetése szerepelt.

Az első héten az inas a fekete kerámia égetési technológiájával ismerkedett, részt vett a kemence berakásától az égetés folyamatán át a kemence szedésig bezárólag. Még ezen a héten egy másik kemence berakását is és az égetést is tanulmányozta, (hagyományos fazekas katlannal), így a második héten teljesen önállóan berakott egy kemencét és ki is égette.

 

Madár Helga fazekas Népművészet Ifjú Mestere, inasa Székely Kincső

A tehetséges ifjú a nyarat a Fazekas Alkotóházban Kalocsán töltötte. A program idején ott is lakott, így megtapasztalhatta a fazekas élet szépségeit és nehézségeit. A napi munka az agyaggal már nem volt ismeretlen számára, hiszen gyerekkorától rendszeresen járt a nyári fazekas-kézműves táborokba. A kézműves szüleitől is látta már, hogy az elképzelt, kitalált ötletből, hogyan válik, jön létre az alkotás.

A program ideje alatt az inas saját ötlete, tervezése alapján, a népművészeti motívumok felhasználásával, funkcionális kerámia tárgyakat hozott létre. A szakmai megbeszélés, ráhangolódás után mesterével megbeszélték a munkafolyamatokat, amit nem értett, azokhoz magyarázatot kapott. A változatosság kedvéért most fehér agyagból dolgozott és rátétes, áttört technikát alkalmazott a tárgyakon. Az agyag gyúrása után, kinyújtotta az agyagot mángorlón, és megfelelő szikkadás után, már ki lehetett vágni a papírsablon mintával, utána került rá a rátét és az áttört minta. Az áttört technika a mestere specialitása, így mivel látta a készítés folyamatát, neki is megtetszett, és kipróbálta elkészítését. Az elkészült munkákat száradás után kiégették, majd mázazva és még egyszer égetve, a máz türkíz színű lett a kerámiákon.

A következő alkotások készültek, fürdőszobai szett: nagy tükör, kis boszorkányos smink tükör, falikép, szappantartó, törülköző tartó, áttört ékszer tartó.

Az elkészült munkákat decemberben Kecelen, az Országos Fazekas Kiállításon, mutatjuk be.

 

Trungel Aranka szalmafonó Népművészet Ifjú Mestere, inasa Bárány Levente

Az 50 órás tudásátadás folyamatában többféle szálas anyag feldolgozását ismerte meg az inas: csuhé, szalma, káka, vessző, kukoricaszár és gyékény, majd ezekből játékok, használati tárgyak készültek.

Tekintettel az inas iskolai elfoglaltságára, az 50 órát a következőképpen osztották fel:

- 5 órában anyagismeret: szalma feldolgozása, gabona betakarítása, vágása, tisztítása, osztályozása, tárolása, felhasználása.

- több alkalommal, összesen 25 órában a szalmafonás alapjainak a megtanítása, laposfonatok, kunkorgó, egyszerű játékok, könnycsepp, csigafonat, (aratókoszorú, borona, uzsonnás kistáska készítése)

- 3 órában a kukorica növény részeinek a feldolgozása, betakarítása, tárolása, osztályozása, felhasználása.

- 7 órában csuhéból, kukoricaszárból gyerekjátékok készítése: edényalátét, poháralátét, csizma, csomózásos technikával.

- 5 órában a vízparton fellelhető nővények begyűjtése, belőlük készített játékok elkészítése.  A növények: káka, gyékény, nád, sás tárolása, osztályozása, felhasználása.

A „terepmunka”, a természetben fellelhető szálás anyagok gyűjtése, valamint a gabona aratása mellett 5 órában múzeum látogatásra is sort kerítettek: a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény, a Szórakaténusz Játékmúzeum kiállítási anyagának megtekintése mellett a kalocsai Viski Károly Múzeumban is megnézhették Czár Jani bácsi hagyatékát.

Kecskemét, 2023. július 25.

Berei Andrea  elnök

 

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

A CSSP-TÁRGYALKOTÓ-B-2022-0068 sz. PÁLYÁZATHOZ

Egyesületünk alkotóháza Nagykőrös külterületén, erdő mellett, csendes, nyugodt környezetben található. Egy régi tanyaépületet újítottunk, bővítettünk az évek során közösségi programjaink helyének. Táborainkat, előadásokat, hétvégi kurzusokat, mesterségbemutatókat tudunk itt tartani, valamint közösségi összejöveteleink színhelyéül szolgál.

A pályázat segítségével fejleszteni, korszerűsíteni tudjuk alkotóházunkat, lehetőséget teremtve arra, hogy állagát megóvjuk, használhatóságát további évekre biztosítsuk.

Az utóbbi években a közösségi helyeket tudtuk bővíteni, műhelyeket, bemutató tereket kialakítani.

Azonban az eredeti tanyaépület tetőszerkezete az elmúlt 18 év során jelentősen leromlott. Már a 2005-ös felújításkor is, az akkori szűkös anyagi források mellett használt tetőcserép került az épületre, ennek állapota mára cserére szorult.

Jelen pályázat segítségével a főépületen a cserepeket teljesen újra tudtuk cserélni, valamint a tetőlécek cseréje is szükségessé vált. A tetőcsere mellett a deszkázások cseréjét is elvégzetük, a gombamentesítés és tűzvédelemmel ellátás után. A bádog- és esőcsatornák javításával, cseréjével megoldódott a vízelvezetés, így hosszútávon az épület állagának megóvását értük el.

Célunk, hogy alkotóházunk egy olyan komplex hellyé váljon, ahol megismerhető egy hagyományos kiskunsági tanya és környezete, ami vonzóvá teszi az ott tartózkodást nemcsak tagjaink, hanem a szélesebb körből érdeklődők számára is. Minél több tevékenységet szeretnénk oda vinni, kézműves bemutatókat, foglalkozásokat tartani, táboraink létszámát és kínálatát is növelni, ahol a tárgyalkotó népművészet területén megszerzett tudása autentikus környezetben adható át a fiataloknak.

Kecskemét, 2023. július 26.

Berei Andrea elnök

 

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

a CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2022-0100 sz. pályázathoz

 

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület tevékenysége igen sokrétű, a támogatási időszakban végzett szakmai munkánkat az alábbiakban, tematikusan mutatjuk be:

 1. Szakkörök
 2. Kézműves foglalkozások óvodákban, iskolákban
 3. Tematikus foglalkozások felnőtteknek
 4. Táborok
 5. Konferenciák, kiállítások
 6. Fesztiválok, találkozók

I. Szakkörök

- Szövő kaláka

- Kecskeméti Díszítőművészeti Szakkör

- Kézműves szakkörök gyerekeknek

 

SZÖVŐ KALÁKA

A szakkör tagjai heti két alkalommal, csütörtökön és szombaton találkoznak Nagykőrösön, a szövőházban, melyet a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karától bérel Egyesületünk. A Szövő kalákában – melyet Szabó Károlyné alapított – nyugdíjas korú és fiatalabb, még aktív dolgozó érdeklődők tevékenykednek. A szakkörhöz az idei évben kezdők is csatlakoztak, akiket a gyapjúszövés rejtelmeibe vezetett be a szakkörvezető. A gyakorlottak a vászonszövést, nyüstbefűzést és bordába fogdosást igyekeztek elsajátítani.

A Szövő kalákában igen aktív, magas színvonalú alkotótevékenység folyik, több egyházi textiliát is készítettek a nagykőrösi református gyülekezet számára.

 

KECSKEMÉTI DÍSZÍTŐMŰVÉSZETI SZAKKÖR

A hímző szakkör tagjai havi 5 alkalommal találkoznak Kecskeméten, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben, minden kedden délután, valamint minden hónap első szombatján, hogy azokat is bevonhassák az alkotómunkába, akik aktív korúként hétköznap nem tudnak részt venni a foglalkozásokon. A szakkörvezető Mucsi Jenőné népi iparművész.

A szakkör minden évben más-más tájegység hímzéskultúráját sajátítja el, a Múzeumok Éjszakáján bemutató foglalkozásokat vállaltak. A szakmai munkán kívül nagyon fontosnak tartják az emberi kapcsolatokat is, minden jeles eseményt megünnepelnek együtt, köszöntik egymást születésnapokon és névnapokon, karácsonyi ünnepséget rendeznek.

 

II.        Kézműves foglalkozások óvodákban, iskolákban

Egyesületünk tagjai közül több alkotó jeleskedik a gyerekeknek tartott kézműves szakkörök területén. Jól megérdemelten hárman is elnyerték közülük az MMA alkotói ösztöndíját. Vidák Anna heti rendszerességgel tart nemezkészítő foglalkozásokat kecskeméti óvodákban, iskolákban, és a Szent Imre Általános Iskola nyári napközis táboraiban.

A Waldord Óvodában farsangi nemezelés alkalmával 20 gyerekkel készítettek nemez karkötőt, nyakláncot, fejpántot. A mozdulatokat mondókákkal, énekkel kísérték, ami segítette a gyerekeket a kitartó munkában.

Márciusban nemez labdát készítettek a gyerekek számára, a szülők bevonásával. Minden szülő a saját gyerekének készített egy labdát, közben beszélgettek a gyerekekről, óvodai életről.

Áprilisban anyák napi nemez virágokat készítettek a Szent Imre katolikus Óvoda és Iskolában, 20 gyerekkel.

A Szent Imre iskola nyári napközis táborában, június 22-én 75 gyerekkel tartottak kézműves foglalkozást, Nagy Mari-Vidák Anna vezetésével. A nemez foglalkozás témája a nemez gyöngyös nyaklánc és többsoros karkötő volt.

 

Tojásfestés a lakiteleki Színes kert szakkörben:

Szelesné Kása Ilona Gránátalma-díjas népi iparművész, ökoművésztanár vezetésével létrehozott Színes kert szakkör a lakiteleki Általános Iskolában működik heti rendszerességgel, ami komplex  ismeretet ad a gyerekeknek az ökogazdálkodástól, az esőkerteken át, a festőnövények felhasználásig.

Lakiteleken és Tiszaalpáron, a nagyhéten, 70 fő gyakorolhatta a tojásírást, a lakiteleki iskolában technika, vizuális kultúra óráin, grafika tanszakos és Színes kert szakkörök keretek között 113 kisdiák ízlelgette a tojásírás tudományát.

Ezen kívül a lakiteleki nyugdíjas klub tagjai közül 35-en próbálták ki a tojásdíszítési módot.

 

III.      Tematikus foglalkozások felnőtteknek

A havi rendszerességgel, 5 hónapon át tartó Mesterségsoroló foglalkozás sorozat Nagy Mari és Vidák István műhelyében januártól májusig valósult meg 20 felnőtt számára.

A résztvevők különböző mesterségekkel ismerkedtek, végül két tárgy – két hímzett nemez zsák készült el. 

Előkészülve a Kárpát-medencei hímzett nemez pályázatra olyan tárgyak készültek, melynek előképe egy közép-ázsiai hímzett nemez zsák, de most gyimesi, moldvai és hucul mellyeseken található mintakép és öltésfejták adták a zsák mintáját.

Minden foglalkozás elméleti és gyakorlati részből állt: diavetítéssel, saját és gyűjtött fotók alapján kielemezték a mintakincset, majd közösen készítették el a nemez lapokat, amiből kiszabták a tervezett méretű darabokat. Gyapjúfonalat festettek növényekkel a hímzéshez, majd az indigóval való festést is kipróbálták.

A havi foglalkozásokon a résztvevők feladatokat kaptak, amiket otthon kellett elvégezniük a következő foglalkozásra.

 

IV.      Táborok

 

Fonás rokkán és szalagszövő WORKSHOP - Nagykőrös, 2023. június 9-11.

Első alkalommal szerveztünk 3 napos workshopot a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület nagykőrösi alkotóházába a fonás, szövés iránt érdeklődőknek. A résztvevők összetételét tekintve elmondhatjuk, hogy a rendezvény országos, sőt kárpát-medencei volt. A 12 résztvevő a Bácskától Hevesig, és még Kolozsvárról is érkezett.

Megismerkedtek a fonás alapjaival, farkasolással (a mosott gyapjúszálak tisztítása, kibontása), majd fésülésével, a szalaggyapjú előállításával. Megtanultak gyalogorsót készíteni, majd használni, kipróbálták a kézi fonást. Végül a rokkán fonást is kipróbálhatták a résztvevők, a szalaggyapjúból fonalkészítést.

Délutánonként a szalagszövés tudományában merültek el: szőttek szádfán vastag fonallal, majd öveket, megtanulták a mintatervezést és mintázást is. A szalagszövést Borbényi Éva népi játék oktató, játszóházvezető, kosárfonó, szövő, a rokkázást Bene Ágostonné Gránátalma-díjas kosárfonó népi iparművész, játszóházi foglalkozásvezető, népi kismesterségek oktatója tanította.

 

Viseletkészítő tábor - Kalocsa, 2023. június 16-18.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Réka Darida Alapítvány közös képzési programot indított „Hagyomány a divatban” címmel, amely betekintést enged a divattervezés alapjaiba, a divat grafikába, és útmutatást nyújt a tervezés folyamatához. Ezen tematika alapján szervezett tábort Kalocsára Csordás Katalin viseletkészítő népi iparművész.

A tábor résztvevői ellátogattak a kalocsai Viski Károly Múzeumba, ahol Romsics Imre tartott nagyon érdekes előadást a kalocsai viselet változásairól, majd a továbbiakban Molnár-Madarász Melinda (Meyke) divattervező szakmai vezetésével dolgozták fel a kalocsai viseletet.

 

SZÖVŐ TÁBOR – NAGYKŐRÖS, JÚNIUS 19-21.

A tábort szervezte és vezette Szabó Károlyné szövő oktató nagykőrösi alkotóházunkba.

A Szövő Kalákához új tagok csatlakoztak az ország több részéről, akiknek az egy hetes, bentlakásos tábori rendszer lehetőséget biztosított a szövés elsajátítására.

Az idei táborban gyapjúszövéssel foglalkoztak, felvetették a szövőkereteket, kiválasztották és megrajzolták a mintákat. Mindenki egy kész tarisznyával, vagy táskával ment haza, aminek a vállpántját is megtanulták elkészíteni.

A résztvevők számára biztosítottuk a szövéshez szükséges szakmai anyagot és eszközöket.

Összesen 13 fő részvételével zajlott a tábor, akik között egyaránt voltak egyesületi, kaláka tagok és más régióból jelentkezett szövés iránt érdeklődők is.

 

Kosár-, szalma- és díszüvegfonó tábor – Nagykőrös, 2023. június 24-27.

Nagykőrösi Alkotóházunkban ismerkedhettek a résztvevők a kosárfonással Kanalas János Népművészet Mestere, a díszüvegfonással Bene Ágostonné népi iparművész és Csáki Ildikó szalmafonó segítségével.

A kosárfonó tábor több évtizedes hagyománnyal bír, az idei évben új helyszínre szerveztük, valamint a kosárfonáson kívül más, szálasanyag feldolgozással kapcsolatos tevékenységgel is bővítettük a kínálatot.

A 4 napos táborba az ország minden részéről (pl. Zalából, a Dunakanyarból, Békés megyéből) érkeztek résztvevők. A 20 főből álló lelkes csapat elsajátította az üvegfonás, a szalmafonás és a kosárfonás alapjait a szakavatott mesterek segítségével.

A bentlakásos tábor a szakmai munka mellett lehetőséget biztosított az esti beszélgetésekre, a munka során felmerült kérdések megvitatására.

A résztvevők kipróbálták mindhárom munkafolyamatot, majd a nekik leginkább tetsző szakágban folytatták a mesterség gyakorlását. A kosárfonóknál a háztartásban használt kosarak készültek (tálcák, kenyeres kosarak, zöldségtárolók).

A szalmafonók hagyományos és használati tárgyak készítését sajátították el: esőcsigák, aratókoszorú díszei, ékszerek, alátétek).

Az üvegfonásra a kosárfonásban már gyakorlattal rendelkezők vállalkoztak. Itt meg kellett tanulniuk a tervezés, mintázás folyamatát is.

A kosárfonást Kanalas János a Népművészet mestere, a szalmafonást Csáki Ildikó oktatta. A díszüvegfonást Bene Ágostonné Gránátalma-díjas kosárfonó, díszüvegfonó tanította, minden csínját-bínját megmutatta ennek a szép mesterségnek.

 

 

V .       Konferenciák, kiállítások

 

HÍMESHÁTSZIGET KIÁLLÍTÁS

Az I. Kárpát-medencei Hímzett Nemez pályázatot, kiállítást és szakmai tanácskozást Nagy Mari és Vidák István nemezkészítő Népművészet Mesterei álmodták meg, majd hívták életre.

A pályázatot 2022 decemberében hirdette meg a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület. A pályázatra 94 alkotó jelentkezett Magyarországról, Erdélyből, a Vajdaságból, Felvidékről és Kárpátaljáról.

A pályázatra érkezett alkotásokból 70 alkotó munkája került kiállításra a Kecskeméti Katona József Múzeum Népi Iparművészeti Gyűjteményében. A tárlat sokrétűen mutatta be a nemezkészítést: ruhák és kiegészítők, táskák, nemeztakarók, játékok kerültek kiállításra.

Június 16-án Harangozó Imre néprajzkutató megnyitó beszédével vette kezdetét a kiállítás, mely augusztus 26-ig látogatható.

 

 1. KÁRPÁT-MEDENCEI HÍMZETT NEMEZ SZAKMAI TANÁCSKOZÁS

2023. június 16-18. között, a Kontyvirág Erdei Iskolában (Lakitelek-Tőserdő) megtartott tanácskozáson 40 fő vett részt. Nagy örömünkre szolgált, hogy sok fiatalt láttunk a sorok között, akik érdeklődéssel fordulnak a nemezkészítés felé.

A tanácskozás előadói voltak: Harangozó Imre néprajzkutató, Vetró Mihály népművész és Babakumár Khinayat kazak néprajzkutató, Vidák Anna textilművész, Beszprémy Katalin népi iparművész, Vidák István és Nagy Mari textilművészek, Kiss Gabriella viseletkészítő.

Az elméleti előadások mellett, gyakorlati foglalkozásokat is tartottak: öltésgyűjteményt készítettek a résztvevők, valamint a nyargalás, a kalotaszegi gépi hímzés bemutatóra is sor került.

Szombat este a Gáska zenekar vezetésével moldvai és gyimesi énekeket tanultak, majd késő estig tartott a táncház szórakoztatta a résztvevőket.

 

 1. Fesztiválok, találkozók

 

Nyitott műhelyek hétvégéje a nagykőrösi Alkotóházban, 2023. április 1-2.

 

Egyesületünk csatlakozva a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete rendezvénysorozatához, kitárta nagykőrösi alkotóházának kapuját az érdeklődők előtt.

A 2 napos rendezvényen Egyesületünk alkotóházában a mestereink kis műhelyrészeket rendeztek be, ahol az alkotás folyamatát figyelemmel kísérhették az érdeklődők.

A látogatók nemcsak betekinthettek a különféle mesterségekbe, ki is próbálhatták azokat. Főként kisgyerekes családok vettek részt a kézműves foglalkozásokon, húsvét előtti hétvégén a legnépszerűbb a tojásfestés volt, de a gyöngyfűzés, fafaragás, hímzés is vonzotta a résztvevőket.

A következő tevékenységek közül választottak az érdeklődők:

- fafaragás – Horváth Gyulával

- bábkészítés – Kiss Sándornéval

- bőrékszer készítés – Kiss Sándorral

- kalocsai pingálás, írás és hímzés – Madarász Lászlónéval

- gyöngyfűzés – Samu Mónikával

- szalmafonás - Trungel Arankával

- hímestojás készítés berzseléssel és írókázással – Vágó Piroskával

- díszüvegfonás - Bene Ágostonnéval

- szövés - Berei Andreával

- a népviseleteken alkalmazott gépi varrás technikák bemutatása – Csordás Katalinnal

 

Szezonnyitó rendezvény a kalocsai Fazekas Alkotóházban

2023. április 30 – május 1.

 

A kalocsai Fazekas Alkotóház szezonnyitó rendezvényének mottója „Az értékek mentén”. A két napos rendezvényen nemcsak a fazekasság értékeit mutattuk be, a  Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület tagjai mesterségbemutatót tartottak, valamint népzenei előadás és gasztronómiai bemutató is szerepelt a programban.

A házigazdák, Kovács László fazekas Népművészet Mestere és Madár Helga fazekas Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész, évente két alkalommal adnak helyet Alkotóházukban az összművészeti rendezvénynek. A népművészet bemutatása mellett a rendezvény fontos a közösségépítés és megtartása szempontjából is.

Április 30-án Szolanics Elvira fazekas népi iparművész tárlata nyílt meg a nagyközönség előtt.

A résztvevőket köszöntötte Pécsi Vivien, Kalocsa Város Önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke, a kiállítást megnyitotta Imre Károly, a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet nyugalmazott igazgatója.

A szép számmal összegyűlt hallgatóság a megnyitó után Szerényi Béla vezetésével a Bokros Trió koncertjét hallgathatták.

Május 1-én a Fazekas Alkotóház kézműves udvarában bemutatkoztak kézműves mestereink:

Barcsikné Tercsi Ibolya szövő népi iparművész

Kristóf Márta mézeskalácsos népi iparművész

Csordás Katalin viseletkészítő népi iparművész, Szabó Árpád pliszírozó, viseletkészítő

Trungel Aranka szalmafonó Népművészet Ifjú Mestere

Polyák Imre késes népi iparművész

Szolanics Elvira fazekas népi iparművész, valamint

Kovács László és Madár Helga.

A kalocsai Érsekkert szomszédságában álló alkotóház programjai népszerűek, és látogatottak. A kiállítás megnyitón 50 fő vett részt, a kézműves udvarban egész nap többszázan megfordultak.

 

REGÖS NÉPTÁNC TALÁLKOZÓ MÜNCHEN – 2023.  MÁJUS 19-21.

A müncheni Regös Néptánc Együttes gyereknapi fesztiváljára egyesületünk 4 tagja is meghívást kapott. Kis Sándorné játékkészítő, Samu Mónika népi ékszerkészítő, Csordás Katalin viseletkészítő, és Szabó Árpád pliszírozó-viseletkészítő. A résztvevő tagjaink mesterségbemutatókat és gyermekfoglalkozást tartottak a müncheni magyar közösségnek.

           

Pünkösdi ünnepség sorozat – Harta, 2023. május 27.

A Pünkösdi ünnep köré szervezve emlékezett meg Harta község újratelepítésének 300. évfordulójára.  Az eseményre a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület is meghívást kapott. A Duna melletti sváb település megtartotta bútorfestő hagyományát, Egyesületünkből 3 hartai bútorfestő is szép eredményeket ér el: Schneider Péterné Népművészet Mestere és Scheider Péter népi iparművész, Sebőkné Leiter Julianna népi iparművész és Monda Lászlóné népi iparművész. A település ünnepét színesítettük mesterségbemutatókkal, valamint kézműves foglalkozásokkal vártuk kicsiket és nagyokat.

Mesterségbemutatót tartottak:

Kiss Sándorné játékkészítő,

Samu Mónika népi ékszer készítő,

Madár Helga fazekas népi iparművész.

Kézműves foglalkozásokat tartottak:

Kiss Sándor bőrékszer készítés,

Csordás Katalin rongybaba készítés, hajfonás,

Horváth Gyula fafaragó és Berei Andrea kötélverés, ugrálókötél készítés,

Kristóf Márta mézeskalácsos népi iparművésszel nemcsak a mézeskalács díszítést próbálhatták ki az érdeklődők, hanem a méhekkel, méhészettel, mézeskaláccsal kapcsolatos érdekes kvíz kérdésekkel is várta a közönséget, valamint egy fűszer felismerő játékkal, ahol a mézeskalács készítéshez használt fűszereket kellett szaglással felismerni.

A bútorfestés mellett a tárgyalkotó népművészet több területével is megismerkedhettek a település lakói, és a testvértelepülésekről (francia és német) érkező vendégek.

Kecskemét, 2023. július 29.

Berei Andrea elnök

 

 

 

 

 

CsatolmányMéret
szakmai_beszámoló_MI.pdf1.16 MB
szakmai_beszámoló_B.pdf1.62 MB