Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Beszámoló a nagynyárádi Kékfestő Fesztiválról

A jelen öt magyarországi kékfestő egyike, a nagynyárádi műhely vezetője, mestere, Sárdi János felhívást intézett a varrni szerető és viseletkészítésben járatos alkotókhoz, készítsenek öltözékeket vagy kiegészítőket az általa készített kékfestő anyagokból.
A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesületből öt fő jelentkezett a XXII. Országos Kékfestő Fesztiválra, mely Nagynyárádon volt 2023. július 29-30-án.
Háromféle csoportba vártak alkotásokat a készítőktől, hagyományos viselet, modern viselet és kiegészítők vagy lakásbéli használati tárgyak csoportja. A kiválasztott mintákkal megnyomott és megfestett vásznakból az elkészített alkotásokat neves bírálók, Berzeviczy-Fehér Jánosné (Ircsi) és Molnár-Madarász Melinda (Meyke) értékelték, majd a XXII. nagynyárádi Országos Kékfestő Fesztiválon vonultatták fel 2023. július 29-én, szombaton. 41 alkotás került a közönség elé. A bírálók üzenetében is elhangzott, hogy öröm volt nekik a sok színvonalas pályamunkában gyönyörködni. Én magam is úgy érzem, hogy ezek az alkotások bátran vállalhatóak egy magasabb megmérettetésen is. Ízlésesek, változatosak, ötletekben gazdag és szépérzékről tanúskodó alkotások.

Sőt, levonhatjuk azt a következtetést is, hogy a kékfestő anyagnak van helye a 2020-as évek ünnepi és hétköznapi alkalmaihoz is.
Elismerés illeti a Jásztánc Alapítványt. Szervezői és oktatói munkájuk révén 8-10 fiatal lányt sikerült bevonniuk a pályázatba. Óriási jelentősége van az utánpótlás nevelésnek.
Egyesületünk tagjai a legjobbak között voltak:
Komárné Papp Margit dél-alföldi női viselete I. díjat nyert a Hagyományos viseletek csoportban,
Csordás Katalin keceli női viselete III. díjat nyert a Hagyományos viseletek csoportban,
Szabó Árpád pliszírozott betétes női ünnepi ruhája II. díjat nyert a Modern viseletek csoportban,
Kiss Gabriella kézi ráncolású fodrokkal díszített női és leányka ruhája az Iharos Népművészeti Egyesület különdíját nyerte a Modern viseletek csoportban.

 

Kívánom minden olvasónak, hogy találjon maga részére olyan viseleti darabokat, melyhez köze van hagyományai okán, biztosan jól fogja magát benne érezni.

 

A beszámolót Kiss Gabriella készítette

 

Fényképmellékletek a négy díjazott viseletről