Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Beszámoló a hímző alkotótáborról

A hímző tábort 2023. július 24-28. között rendeztük meg a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület nagykőrösi alkotóházában. Az öt napos programot az NKA támogatásával valósítottuk meg.
Már az előző évben is  foglalkoztunk a sárköz sokrétű mintakincsével, Andrásfalvy Bertalan- Németh Pálné „Sárközi hímzések régen és ma” hímzések leírása című kiadványa alapján. Az idei évben folytattuk ezt a munkát. Az elméleti és gyakorlati oktatást Fekete Erzsébet népi iparművész tartotta a jelenlévőknek,  a hagyományok, a viseletek és a főkötők sokrétű bemutatásával. Az első két napon a kevéssé ismert és hímzett színes sárközi keresztszemes mintákat gyűjtöttünk és dolgoztuk fel takácsvászon anyagra. Készült mintakendő, telefon-, zsebkendő- és piperetartó az igényeknek megfelelően.

A következő két napon új hímzésfajtát tanultunk, az eddig nem hímzett, igen sokrétű, de nagyon szép minták kerültek elsajátításra. A sárközi viselethez szorosan hozzátartozott a parittyafőkötő, melynek hímzését Gulyás Lászlóné hímző a korábban elkészített és zsűrizett munkáin dolgozta fel és mutatta be. Kiszúrt sablonokat hozott a tábor tagjainak a feladatok megkönnyítésére. Az eredeti főkötők mindig fekete alapon fehér hímzéssel készültek. A tanulás megkönnyítésére mi drapp pamut anyagot választottunk, a hímzést fehér osztott fonallal varrtuk. Ebből csak mintakendőt készítettünk, mivel ez egy nagyon aprólékos hímzés. A sablonok másolásával lehetőséget kapott mindenki a további darabok tervezéséhez és elkészítéséhez.
Minden esetben időt fordítunk a munkák szép befejezésére, azsúrok, borsóka varrására és a paplansarkok kidolgozására.
Alkotótáborunkban 14 fő vett részt, melyből 2 fő Kecskemétről kijáró volt.  A tábor jó hangulatban telt, mindenki kellemesen érezte magát. A sok tanulás mellett volt idő a közösségi élményekre is, születésnap ünneplésére, kovácsreggelire a szomszédos tanyán élő ezermesternél, közös éneklésre, esti sétákra az erdőben. Nagy szomorúság, hogy a közvetlen szomszédban éppen vágták az erdőt.
A résztvevők elégedetten, élményekben gazdagon utaztak haza, azzal az ígérettel, hogy „jövőre, veled, ugyanitt” találkozunk.
Kecskemét, 2023. augusztus 8.
Mucsi Jenőné táborvezető