Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Csipke tábor kezdőknek és haladóknak

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület 2015. július 4-10. között tartotta egyhetes, bentlakásos csipke táborát Bedő Istvánné vezetésével. A nagykőrösi alkotóházban megrendezett táborban 12 fő vett részt, akik kezdő és haladó csipkekészítők voltak. Örvendetes, hogy a fiatalabb korosztály is képviseltette magát.

A tábor tematikája 2 részből épült fel. Először húzott ujjú ing készítése, ennek a nem egyszerű feladatnak az oktatója Fehér Jánosné, Népművészet Mestere viseletkészítő volt. Megtanulták az ing szabásmódját, a díszítményhez tartozó azsúrozás, mesterke, borsóka és a subrikálás készítését, valamint az ing ráncolását és a díszített darabok összevarrását. Mindenkinek szüksége volt Ircsike bíztató, meleg szavaira, melynek következtében a tábor összes résztvevőjének elkészült a húzott ujjú inge. Grófné Margitka méltató szavai az oktatóról: „Egy igen alapos, precíz, melegszívű, igényes embernek ismertem meg, jó volt látni, ahogyan dolgozott.”

Bedő Istvánné vezetésével vertcsipke készítés volt a második feladat. A blúz díszítménye mellé a résztvevők megtanulták a subrikáláshoz hasonló subrikálás-szerű vertcsipkét. Az eddigiekben megtanult levél alakverés mellé most megtanulták a négyzetes alakverést és az összekapcsolódás fajtáit. Eddig 2 párral, azaz 4 szállal dolgoztak, de itt belépett az 5. szál is, mely általában színes. Ezenkívül egy új elemmel is megismerkedtek, a kötegeléssel, mely ritkán fordul elő a csipkeverésben. A kezdő vertcsipke készítők az alakverést vászonveréssel helyettesítették.

A résztvevők a tábor szakmai anyagát írott formában is megkapták, az ing szabásmintáját, a mesterke, a borsóka és a subrikálás szerű csipke ismertetését, technikai leírásait, valamint a csipkeminták rajzait.

A tábor jó hangulatban telt el. Az első napon közös bográcsozás volt. Egyik napon Lovász Ibolya, Erdélyből származó egyesületi tagunk hagyományos puliszkát főzött a résztvevőknek. Az utolsó estén jó hangulatú búcsúvacsorára került sor.

Képek a galériában: http://www.dunatiszakozi.hu/csipketabor.2015