Tagjaink

Egyesületünk tagjai között fazekasok, szövők, hímzők, kosárfonók, nemezesek,  csipkeverők, fafaragók, kékfestők, játékkészítők, mézeskalácsosok, stb. vannak.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényeinkre, kiállításokra, táborainkba, kézműves foglalkozá-sainkra.

Navigáció

Bejelentkezés

Egyesületünket megtalálja a Facebookon is

ASzakkör

Szalagszövő tábor

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület nagykőrösi alkotóházában 2015. május 1-3. között 14 érdeklődő gyűlt össze az ország különböző pontjairól, hogy ismét bővíthessék tudásukat egy igen ősi szövési mód, a szalagszövés területén. Tavaly ősszel is volt már egy ilyen témájú táborunk.

A tábor szervezői és vezetői Nagy Mari és Vidák István textilművészek voltak, oktatóként meghívták Petrás Mária énekes, keramikus, moldvai szövőasszonyt és Landgráf Katalin textiles iparművészt, a Fóti Művészeti Középiskola tanárát.

A tábor célja a közép–ázsiai és moldvai szőtt szalagok tanulmányozása és elsajátítása volt. Az előadások során Vidák István a kirgiz és az erdélyi szalagszövés párhuzamait tárta fel színes diaképek segítségével. Petrás Mária a kender feldolgozásáról és a moldvai férfi és női övekről beszélt a részvevőknek. Landgráf Katalin a szövés technikai rendszerezését, a szövésfajtákat ismertette.

Gyakorlati munka során a részvevők első nap megismerhették a fonal festését indigóval, majd a- „Cson csete bo” kirgiz szalagszövést. Második napon Petrás Mária megtanította a gyapjú fonását gyalogorsóval és két szál összesirítését sirítő orsóval. Majd következett a szövőszék felvetése és a bernyéc, azaz a moldvai szalagszövés készítése szövőszéken. Az utolsó napon Landgráf Katalinnal szalagszövés fél nyüsttel, nyüstkészítés, valamint egyszerű és bonyolult mintázás elsajátítása várt a részvevőkre.